top of page

AŞIRI SU TÜKETME

Merhaba dostlarım! Hepimizin bildiği gibi günlük yaşantımızda su alımına özen göstermeliyiz. Ancak her şeyin fazlası zarar olduğu gibi, su miktarımızı da fazla abartmadan düzenlemeliyiz. Gelin bakalım aşırı hidrasyon ne demekmiş ve neden su tüketimi zehirle sonuçlanabilirmiş? Aşırı Hidrasyon Nedir? Vücudunuzun tüm ana sistemlerinin düzgün çalışması suya bağlıdır. Yeterli miktarda su içmek vücudunuza sıcaklığı düzenlemek, kabızlığı önlemek, atık ürünleri boşaltmak ve vücut fonksiyonlarını yerine getirmek konusunda yardımcı olur.


Çoğu insan yeterince su içmemekten endişe duyar. Bununla birlikte, çok fazla su içmek de tehlikeli olabilir. Aşırı hidrasyon su zehirlenmesine yol açabilir. Bu, vücudunuzdaki tuz ve diğer elektrolitlerin miktarı çok seyreldiğinde ortaya çıkar. Hiponatremi, sodyum (tuz) seviyelerinin tehlikeli derecede düştüğü bir durumdur. Bu, aşırı hidrasyonun ana endişesidir. Elektrolitleriniz çok hızlı düşerse ölümcül olabilir. Aşırı hidrasyondan ölüm nadirdir, ancak olabilir. İki Ana Aşırı Hidrasyon Türü Vardır:


• Artan Su Alımı Bu, böbreklerinizin idrarınızla çıkarabileceğinden daha fazla su içtiğinizde ortaya çıkar. Bu, kan dolaşımınızda çok fazla su birikmesine neden olabilir.


• Su Tutma Bu, vücudunuz sudan düzgün bir şekilde kurtulamadığında ortaya çıkar. Çeşitli tıbbi durumlar vücudunuzun su tutmasına neden olabilir. Bu türlerin her ikisi de tehlikelidir çünkü kanınızdaki su ve sodyum arasındaki dengeyi bozarlar. Aşırı Hidrasyona Ne Sebep Olur? Aşırı hidrasyon, sıvıların dengesizliğidir. Vücudunuz böbreklerinizin kaldırabileceğinden daha fazla sıvı aldığında veya tuttuğunda olur. Çok fazla su içmek veya çıkarmanın bir yolunun olmaması su seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Bu, kanınızdaki önemli maddeleri sulandırır.


Maraton ve triatlon koşanlar gibi dayanıklılık sporcuları bazen bir etkinlik öncesinde ve sırasında çok fazla su içerler. Tıp Enstitüsü, yeterli su alımı için yönergeler oluşturdu. Sağlıklı bir yetişkinin günde ortalama 78-100 ons (yaklaşık 9-13 bardak) sıvı içmesini tavsiye ediyorlar. Su ihtiyaçlarının yaşa, cinsiyete, hava durumuna, aktivite düzeyine ve genel sağlığa göre değiştiğini hatırlamak da önemlidir. Yani ne kadar içilmesi gerektiğine dair kesin bir formül yok. Aşırı sıcak, önemli aktivite ve ateşli hastalık gibi yaygın durumlar, ortalamadan daha fazla sıvı alımını gerektirecektir. Sağlıklı bir insanda idrarınız, hidrasyon durumunuzun iyi bir göstergesidir.


Limonataya benzeyen soluk sarı idrar iyi bir hedeftir. Daha koyu idrar, daha fazla suya ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. Renksiz idrar, aşırı su içtiğiniz anlamına gelir. Kimler Aşırı Hidrasyon Riski Altındadır? Aşırı hidrasyon, egzersiz öncesi ve sırasında çok miktarda su içen dayanıklılık sporcuları arasında daha yaygındır. Mesela, maraton ve ultramaraton koşan insanlar (26,2 milden uzun yarışlar), Ironman triatletleri, dayanıklılık bisikletçileri, ragbi oyuncuları, elit kürekçiler, eğitim tatbikatlarına katılan askeri üyeler, yürüyüşçüler. Aşırı Hidrasyonun Belirtileri Nelerdir? Erken evrelerinde aşırı hidrasyon belirtilerini fark etmeyebilirsiniz.


Durum ilerledikçe, yaygın semptomlar şunları içerir: mide bulantısı ve kusma, baş ağrısı, kafa karışıklığı veya oryantasyon bozukluğu gibi zihinsel durumdaki değişiklikler. Tedavi edilmeyen aşırı hidrasyon, kanınızda tehlikeli derecede düşük sodyum seviyelerine yol açabilir. Bu, daha ciddi semptomlara neden olabilir: kas zayıflığı, spazmlar veya kramplar, nöbetler, bilinçsizlik, koma.


Aşırı Hidrasyon Nasıl Teşhis Edilir? Doktorunuz, belirtilerinizin aşırı hidrasyondan mı yoksa başka bir durumdan mı kaynaklandığını öğrenmek için tıbbi geçmişinizi soracaktır. Doktor ayrıca fizik muayene yapacak ve kan ve idrar testleri isteyecektir. Aşırı Hidrasyon Nasıl Tedavi Edilir? Aşırı hidrasyon için nasıl tedavi gördüğünüz, semptomlarınızın ne kadar şiddetli olduğuna ve duruma neyin sebep olduğuna bağlıdır. Tedaviler şunları içerebilir:


• sıvı alımınızı azaltmak


• ürettiğiniz idrar miktarını artırmak için diüretik almak


• aşırı hidrasyona neden olan durumu tedavi etmek


• soruna neden olan ilaçları durdurmak


• ağır vakalarda sodyumun değiştirilmesi


• Aşırı Hidrasyonu Nasıl Önleyebilirsiniz?


Dayanıklılık sporcuları, bir yarıştan önce ve sonra kendilerini tartarak aşırı hidrasyon riskini azaltabilirler. Spor yaparken saatte 2 ila 4 bardak sıvı içmeye çalışın. Ayrıca susuzluk hissinin egzersiz yaparken de size rehberlik etmesine izin verin dostlarım.


Bu yazımızın da burada sonuna geldik. Hiç su alımından bahsetmediğimizi fark ettim ve bu konuya da değinmek istedim. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere! Sevgiler, saygılar, Gorilbey’den selamlar...


KAYNAKÇA Riebl, Shaun K, and Brenda M Davy. “The Hydration Equation: Update on Water Balance and Cognitive Performance.” ACSM's health & fitness journal vol. 17,6 (2013): 21-28. doi:10.1249/FIT.0b013e3182a9570f AŞIRI SU TÜKETME

196 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page